Όταν φοράτε ένα άρωμα θα φανταζόσασταν ότι ίσως απλώνετε στο δέρμα σας την έκκριση από τους πρωκτικούς αδένες ενός ζώου; Μπορεί να εκπλαγείτε αλλά αυτό ακριβώς είναι το Civet.
Τι είναι το Civet
Το civet είναι ένα άγριο θηλαστικό που μοιάζει με γάτα και έχει μακριά ουρά και μακρύ μυτερό ρύγχος. Τα διάφορα είδη του ζουν στην Αφρική και στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα ζώα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του διάσημου καφέ Kopi Luwak. Η ουσία εκκρίνεται από τους πρωκτικούς αδένες τόσο των αρσενικών όσο και των θηλυκών με σκοπό να μαρκάρουν την περιοχή τους.
Το καθαρό civet είναι ένα βουτυρώδες κίτρινο συστατικό σε μορφή αλοιφής που σκουραίνει με το χρόνο. Αδιάλυτο μυρίζει αποκρουστικά αλλά όταν διαλύεται αποκτά μία βελούδινη, λουλουδένια οσμή. Στην αρωματοποιία χρησιμοποιείται για να αμβλύνει τις σκληρές νότες και να προσθέσει μία γλυκιά νότα στο άρωμα. Επίσης χρησιμοποιείται σαν σταθεροποιητής για να χαρίσει διάρκεια. Οι χημικοί έχουν δημιουργήσει συνθετικές εκδόσεις όπως το civetone αλλά δεν μπορούν να αντιγράψουν την πολυπλοκότητα και το αποτέλεσμα του φυσικού civet.
Προέλευση
Η ουσία civet που χρησιμοποιείται στα αρώματα προέρχεται από εκτρεφόμενα ζώα και εισάγεται στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Αιθιοπία. Ένα civet μπορεί να παράγει περίπου 500 γρ ουσίας μέσα σε 4 χρόνια.
Η οργάνωση World Society for the Protection of Animals ερεύνησε την παραγωγή του civet και διαπίστωσε ότι τα ζώα συχνά είναι φυλακισμένα σε μικροσκοπικά κλουβιά για χρόνια. Κάθε μερικές ημέρες οι φύλακες ξύνουν το civet από τους πρωκτικούς σάκους, μία διαδικασία πολύ επώδυνη για το ζώο. Έχουν γίνει προσπάθειες για συλλογή civet με καλύτερες συνθήκες για τα ζώα. Μερικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι κρατάνε τα ζώα σε επαρκή χώρο με κατάλληλη φροντίδα και η ουσία συλλέγεται με ανώδυνο τρόπο. Ωστόσο τα ζώα εξακολουθούν να είναι περιορισμένα και μακριά από το φυσικό περιβάλλον τους.
Στην Αιθιοπία γίνονται προσπάθειες να συλλέξουν την ουσία από το φυσικό περιβάλλον του ζώου μαρκάροντας τα σημεία όπου το αφήνουν τα ίδια. Αυτή θα μπορούσε να είναι μία λύση για τη λήψη του συστατικού χωρίς να βλάπτεται το ζώο αλλά αυτός ο τρόπος δεν προσφέρεται για μεγάλη παραγωγή.
Οι περισσότεροι οίκοι αρωμάτων ισχυρίζονται ότι δεν χρησιμοποιούν ζωϊκά συστατικά. Ωστόσο η ζήτηση για φυσικό civet αποδεικνύει ότι χρησιμοποιείται. Εξαρτάται από τους καταναλωτές να το σταματήσουν ζητώντας vegan αρώματα.