Οι διακοπές δεν μπορούν να είναι τέλειες χωρίς τη συντροφιά των τετράποδων φίλων μας. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, είναι πολύ εύκολο να κάνεις ένα σκύλο ευτυχισμένο. Όλα είναι καινούργια και η εξερεύνηση ενός νέου περιβάλλοντος με τον αγαπημένο τους άνθρωπο τους δίνει μεγάλη χαρά. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά γιαυτό, πριν ξεκινήσετε τις διακοπές με το σκύλο σας, κάντε την απαραίτητη προετοιμασία για ένα ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι.
Θα απολαύσει ο σκύλος σας τις διακοπές;
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι αν ο σκύλος σας μπορεί να σας ακολουθήσει στις διακοπές. Αν είναι ηλικιωμένος ή έχει προβλήματα υγείας ίσως θα ήταν ασφαλέστερο να μην τον πάρετε μαζί. Επίσης ο τύπος των διακοπών έχει σημασία. Αν σχεδιάζετε πεζοπορία στο βουνό ένας νεαρός, δραστήριος σκύλος είναι η καλύτερη παρέα. Αντίθετα, μπορεί να μην είναι καλή ιδέα για έναν ηλικιωμένο σκύλο. Μήπως για σας διακοπές σημαίνει να είστε στην παραλία όλη μέρα; Αν έχετε ένα μεγαλόσωμο μαλλιάρο σκύλο σκεφτείτε ότι η ζέστη και η άμμος μπορεί να του προκαλέσει μεγάλη δυσφορία.
Γιαυτό αν αποφασίσετε ότι είναι πιο ασφαλές να μην τον πάρετε μαζί, αφήστε τον σε ένα πρόσωπο που γνωρίζει ώστε να νιώθει άνετα. Αν δεν έχετε κάποιον που μπορεί να τον φροντίσει αναζητείστε μία καλή πανσιόν. Σίγουρα θα του/της λείψετε πολύ αλλά θα είναι για το καλό του.
Πριν ξεκινήσετε για διακοπές με το σκύλο σας
Εφόσον αποφασίσετε ότι θα πάτε μαζί κανονίσετε μία επίσκεψη στον κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι είναι υγιής. Ζητήστε από τον γιατρό να σας δώσει συμβουλές για καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν στις διακοπές όπως ναυτία, θερμοπληξία, ατυχήματα, τσιμπήματα εντόμων κλπ
Πριν φύγετε εντοπίστε τον κοντινότερο κτηνίατρο στην περιοχή που θα πάτε ώστε να τον βρείτε εύκολα σε περίπτωση ανάγκης. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί ένα φαρμακείο με υλικά αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.
Επίσης θα πρέπει να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο του ενημερωμένο με τα εμβόλια που έχει κάνει, την ταυτότητά του και να έχετε πρόχειρο τον κωδικό του microchip.
Λίστα αποσκευών
Νερό. Πάρτε επιπλέον νερό ακόμη και αν φεύγετε για μία μονοήμερη εκδρομή. Επίσης θα πρέπει να έχετε και ένα σκεύος από το οποίο να μπορεί να πιει.
Φαγητό. Αν ο σκύλος σας χρειάζεται ειδική τροφή φροντίστε να πάρετε μαζί σας επαρκή ποσότητα. Ίσως να μην μπορέσετε να τη βρείτε στον προορισμό σας.
Περιλαίμιο και λουρί. Κάποιες ώρες, όπως κατά τη διάρκεια της διαδρομής, θα πρέπει αναγκαστικά να τον έχετε περιορισμένο. Γιαυτό πάρτε το κατάλληλο περιλαίμιο και λουρί. Ένα δεύτερο μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμο.
Ταυτότητα. Το τσιπάρισμα είναι υποχρεωτικό οπότε φροντίστε το πριν φύγετε. Βάλτε μία ταυτότητα στο κολλάρο του με το κινητό σας ώστε να μπορεί κάποιος να σας βρει όλες τις ώρες σε περίπτωση που χαθεί.
Σακουλάκια. Είστε υπεύθυνοι για το σκύλο σας και για ότι αφήνει πίσω του και στις διακοπές. Θα πρέπει να καθαρίζετε τις ακαθαρσίες ακριβώς όπως όταν κάνετε βόλτα στη γειτονιά σας.
Παιχνίδια/Λιχουδιές. Πάρτε μαζί το αγαπημένο του/της παιχνίδι για να μη βαριέται. Επίσης οι λιχουδιές μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες όταν θα θέλετε να τους τραβήξετε την προσοχή.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
Αν πάτε διακοπές με το σκύλο σας χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς ενημερωθείτε για τους κανονισμούς κάθε μέσου πριν κάνετε την κράτησή σας. Αν ταξιδεύετε με δικό σας αυτοκίνητο θα πρέπει πάντα να θυμάστε τα εξής:
Έχετε περιορισμένο τον σκύλο σας μέσα στο αυτοκίνητο
Είναι πολύ επικίνδυνο να περιφέρεται ο σκύλος μέσα στο αυτοκίνητο σε περίπτωση ατυχήματος ή ακόμη και απότομου φρεναρίσματος. Επιπλέον, μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή από την οδήγηση και να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός στο σκύλο, σε εσάς ή σε άλλους. Ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου μπορείτε να επιλέξετε ζώνη ασφαλείας ή κλουβί μεταφοράς. Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι μέθοδοι δεν είναι απολύτως ασφαλείς σε περίπτωση ατυχήματος. Πάντως εξακολουθούν να είναι προτιμότερες από το τίποτα.
Έχετε τα παράθυρα κλειστά και τις πόρτες κλειδωμένες
Οι περισσότεροι σκύλοι τρελαίνονται να βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το παράθυρο. Όμως αυτό είναι επικίνδυνο καθώς μπορεί να τραυματιστούν. Αφήστε το παράθυρο του αυτοκινήτου τόσο ανοιχτό όσο χρειάζεται για να παίρνουν φρέσκο αέρα αλλά χωρίς να μπορούν να βγάλουν το κεφάλι έξω. Επίσης οι πόρτες θα πρέπει να είναι κλειδωμένες ώστε να μην τις ανοίξουν τυχαία.
Μην αφήνετε το σκύλο μόνο του στο αυτοκίνητο
Η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να ανέβει πολύ γρήγορα, ειδικά το καλοκαίρι. Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να είναι μοιραία ακόμη και με τα παράθυρα ανοιχτά. ΠΟΤΕ μην αφήνετε το σκύλο μόνο του στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι, ούτε για λίγη ώρα.
Πριν ξεκινήσετε λοιπόν θυμηθείτε αυτές τις μικρές συμβουλές για αξέχαστες διακοπές με το σκύλο σας!
Περισσότερες συμβουλές και πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο Diamond Pup.