
Οι γυναίκες πάντα πρωτοστατούσαν στον αγώνα για τα δικαιωματα των ζωων. Συχνά συγκρούσθηκαν με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα για να υπερασπιστούν τα ζώα και κάποιες έφτασαν στο σημείο να δώσουν τη ζωή τους για τα πιστεύω τους.
DIAN FOSSEY (Ημ. Θανάτου: 26 Δεκεμβρίου 1985)
Η Dian Fossey ήταν Αμερικανίδα ζωολόγος, πρωτευοντολόγος και ανθρωπολόγος που μελέτησε εκτεταμένα τους γορίλες των βουνών. Γεννήθηκε στο San Francisco της California. Η αγάπη της για τα ζώα ξεκίνησε από παιδί παρόλο που η οικογένειά της ήταν αντίθετη και δεν της παρείχε καμμία υποστήριξη.
Η Fossey ξεκίνησε την έρευνά της στο Κονγκό στις αρχές του 1967. Κατάφερε να πλησιάσει τους γορίλες μιμούμενη τη συμπεριφορά τους ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Συνέχισε τη δουλειά της στη Ρουάντα και πάλεψε σκληρά ενάντια στις απαγωγές και το παράνομο κυνήγι. Συνέβαλε στη σύλληψη πολλών λαθροθήρων, κάποιοι από τους οποίους καταδικάστηκαν σε μακρόχρονες φυλακίσεις. Αυτό θεωρείται ότι ήταν και το κίνητρο για τη δολοφονία της στις 26 Δεκεμβρίου 1985. Θάφτηκε δίπλα στον Digit, τον αγαπημένο της γορίλα που σκοτώθηκε από λαθροθήρες.
Η Fossey υπήρξε μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Η ζωή και ο τραγικός θάνατός της επηρέασαν πολύ τον τρόπο που βλέπουμε την άγρια ζωή και τα δικαιωματα των ζωων. Το βιβλίο της, Γορίλλες στην Ομίχλη, συνδυάζει την επιστημονική της έρευνα με την ζωή της και έγινε ταινία το 1988.
JILL PHIPPS (Ημ. Θανάτου: 1 Φεβρουαρίου 1995)
Η Jill Phipps ήταν Βρετανίδα ακτιβίστρια για τα δικαιωματα των ζωων. Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μίας διαμαρτυρίας για την εξαγωγή ζωντανών ζώων.
Η Phipps αγαπούσε τα ζώα από παιδί και συμμετείχε στην εκστρατεία της μητέρας της ενάντια στο εμπόριο γούνας από την ηλικία των 11. Μέχρι το τέλος της εφηβείας είχε ενταχθεί στην Eastern Animal Liberation League που συνδέεται με την οργάνωση Animal Liberation Front. Μία τοπική έκστρατεία στο Coventry που υποστηρίχθηκε από τη Phipps και την μητέρα της είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο μίας φάρμας και ενός καταστήματος με γούνες.
Την 1η Φεβρουαρίου 1995 η Phipps ήταν μία από τους 35 ακτιβιστές στο αεροδρόμιο του Coventry. Διαμαρτύρονταν για την εξαγωγή ζωντανών μοσχαριών στο Άμστερνταμ για διανομή σε όλη την Ευρώπη. Δέκα ακτιβιστές έσπασαν τις γραμμές της αστυνομίας και προσπάθησαν να σταματήσουν ένα φορτηγό. Το όχημα την πάτησε προκαλώντας της θανάσιμο τραυματισμό. Ο θάνατος της Phipps είχε μεγάλη δημοσιότητα η οποία έφτασε μέχρι τη βουλή και συνέβαλε στην απαγόρευση των εξαγωγών ζώντων ζώων από αρκετά τοπικά συμβούλια.
JANE TIPSON (Ημ. Θανάτου: 17 Σεπτεμβρίου 2003)
Η Jane Tipson ήταν ακτιβίστρια για τα δικαιωματα των ζωων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Γεννήθηκε στη Μ. Βρετανία και μετακόμισε στο νησί Saint Lucia της Καραϊβικής όπου έζησε τρεις δεκαετίες. Ήταν συνιδρύτρια του Συνασπισμού της Ανατολικής Καραϊβικής για την Περιβαλλοντολογική Ευαισθητοποίηση και συμμετείχε ενεργά σε πολλές εκστρατείες ενάντια στις τουριστικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν φάλαινες και δελφίνια σε αιχμαλωσία. Αντίθετα προωθούσε τουριστικές δραστηριότητες για παρακολούθηση ελεύθερων δελφινιών και φαλαινών. Επίσης ήταν ιδρύτρια και πρόεδρος της οργάνωσης SLAPS (Saint Lucia Animal Protection Society) και ιδιοκτήτρια ενός τοπικού εστιατορίου.
Στις 17 Σεπτεμβρίου 2003 η Jane Tipson πυροβολήθηκε από κοντινή απόσταση σε έναν ιδιωτικό δρόμο που οδηγούσε στο σπίτι της. Θεωρείται ότι ήταν θύμα ενός συμβολαίου θανάτου για τη δράση της ενάντια στην κατασκευή ενός δελφιναρίου από τον όμιλο Dolphin Fantaseas.
Η οργάνωση Sea Shepherd Conservation Society προσέφερε αμοιβή 25.000 δολλαρίων σε όποιον έδινε πληροφορίες ώστε να συλληφθεί ο δράστης της δολοφονίας. Επίσης κατήγγειλε ότι η τοπική αστυνομία μόλυνε τον τόπο του εγκλήματος και αντιμετώπισε τις έρευνες με χαμηλή προτεραιότητα. Ο όμιλος Dolphin Fantaseas αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη.
JOAN ROOT (Ημ. Θανάτου: 13 Ιανουαρίου 2006)
Η Joan Root ήταν ακτιβίστρια για την βιοποικιλότητα και το περιβάλλον. Γεννήθηκε στο Ναϊρόμπι και ήταν παντρεμένη με τον Alan Root με τον οποίο έκαναν μία σειρά ταινιών για την άγρια ζωή. Στις ταινίες τους συμμετείχαν ως αφηγητές διακεκριμένοι ηθοποιοί όπως οι Orson Welles, Ian Holm και άλλοι. Το ντοκυμαντέρ “Mysterious Castles of Clay”, που γύρισαν το 1979 ήταν υποψήφιο για Όσκαρ. Επίσης οι Roots ήταν αυτοί που μύησαν την Dian Fossey στους γορίλες στους οποίους αφιέρωσε τη ζωή της.
Το ζευγάρι χώρισε το 1981 και μετά το διαζύγιο η Joan Root ασχολήθηκε ενεργά με την προστασία της βιοποικιλότητας της λίμνης Naivasha. Οργάνωσε και χρηματοδότησε μία ομάδα επέμβασης που εφάρμοσε περιορισμούς στο ψάρεμα, συλλαμβάνοντας ψαράδες και καταστρέφοντας δίκτυα σε μία προσπάθεια να σταματήσει την υπεραλίευση.
Για τους λόγους αυτούς άρχισε να δέχεται απειλές κατά της ζωής της αλλά αρνήθηκε να φύγει. Στις 13 Ιανουαρίου 2006 δολοφονήθηκε στο σπίτι της από τέσσερις άνδρες οπλισμένους με καλαζνικοφ. Στην διαθήκη της είχε αφήσει την τελευταία της επιθυμία που ήταν να μετατραπεί η ιδιοκτησία της σε καταφύγιο άγριας ζωής.